Smiltenieši iepazīstina ar velotriālu Cēsu rajona Liepas iedzīvotājus

Liepas iedzīvotājos lielu interesi radījuši velo triāla paraugdemonstrējumi, ko sniedza triāla klubs “Karters” dalībnieki. Iespējams, pēc redzētā arī Liepā jaunieši sāks nodarboties ar šo sporta veidu.
Pasākumu organizēja Liepas pagasta padome, taču idejas autors bija Zigfrīds Bitainis, kurš velo triāla paraugdemonstrējumus redzējis pagājušajā gadā Smiltenes sporta svētkos: “Biju patiešām pārsteigts, ko puiši spēj izdarīt ar velosipēdiem, kā viņi pārvar dažāda augstuma šķēršļus. Radās doma līdzīgu pasākumu noorganizēt arī mūsu rajonā, jo iepriekš šeit nav notikuši ne velo triāla paraugdemonstrējumi, ne sacensības.”
Pasākums notika pie Liepas pamatskolas, taču demonstrējumus noskatīties bija atnākuši ne tikai skolēni, bet dažāda vecuma Liepas iedzīvotāji. Puišu sniegums daudzus pārsteidzis, turklāt ar interesi uzklausīti arī komentāri par velo triāla noteikumiem un tehniku. Īpaši jauniešiem aizraujošs bija pasākuma noslēgums, kad ikvienam bija iespēja izmēģināt spēkus līdz šim neiepazītajā sporta veidā.
Kluba “Karters” biedrs Kristaps Elsiņš pastāstīja: “Ar paraugdemonstrējumu palīdzību popularizējam šo sportu. Lielākā daļa cilvēku nezina, kas ir velo triāls, taču Latvijā šis sporta veids pastāv jau 20 gadus. Turklāt gan Latvijas, gan Eiropas un pasaules mērogā notiek arī sacensības un čempionāti.
Pirmsākumi velo triāla attīstībai Latvijā meklējami Ventspils pusē, Ugālē, kur aizvien bijuši lielākie aktīvisti. Ugālē, tāpat kā Ogrē un Rīgā, izveidota arī triāla skola.”
Ņemot vērā, ka jaunieši izrādīja patiesu interesi par triālu, K. Elsiņam vaicāju, vai uzsākt nodarboties ar šo sportu ir finansiāli dārgi. “Iesākumā ieguldījumi nebūt nav lieli. Protams, nepieciešams velosipēds. Ja sports iepatīkas un ar to sāk nodarboties nopietni, tad gan nepieciešams iegādāties speciālu velosipēdu. Tomēr pats galvenais – jābūt lielai apņēmībai un gribai kaut ko sasniegt. Tad arī viss notiek,” teica Kristaps.
Kluba mājas lapā velo triāls definēts kā individuāls sporta veids, kurš ietver braukšanu ar speciālu velosipēdu. Sportistam jābrauc vai jāmanevrē pa speciāli veidotām sekcijām, lai šīs sekcijas pārvarētu pēc iespējas mazā laikā un ar iespējami mazu ķermeņa saskari ar zemi.
Z. Bitainis vērtē, ka Liepas pagastā ir daudz sportisku bērnu un jauniešu, tādēļ izteica cerību, ka kādam triāls šķitīs piemērots sporta un brīvā laika pavadīšanas veids. Z. Bitainis uzsvēra – ir būtiski radīt un nodrošināt jauniešiem iespējas nodarboties ar sportu. Šādi brīvais laiks tiek pavadīts veselīgi un lietderīgi. Diemžēl ne vienmēr sabiedrības attieksme ir saprotoša pret jauniešu centieniem nodarboties ar sportu, arī daudzdzīvokļu māju pagalmos. Tā vietā, lai to neļautu, būtu jādomā par sportiskajām aktivitātēm piemērotas vides veidošanu.
Pasākuma norise bija iespējama, pateicoties SIA “Raunas bruģakmens” un SIA “Farads ” atbalstam.

Raksts no Cēsu rajona laikraksta Druva, Autore: Māra Majore – Linē
FOTO: Māris Buholcs

Komentāri ir slēgti.